מרכז החרום לילדים עד גיל שבע הוקם בדצמבר 1995. עד שנת 2005, טופלו במרכז החרום גם תינוקות ופעוטות עד גיל שנתיים. בשש השנים האחרונות, ממוצע הגילאים הוא משנתיים עד שבע.
עד כה טופלו במרכז החרום מאות ילדים, רובם ממחוז הצפון, עם זאת, גם ילדים ממחוזות אחרים הזקוקים לטיפול- מתקבלים.
אוכלוסיית הילדים
ילדים צעירים, משנתיים עד שבע, אשר סובלים לרוב מהזנחה קשה, מצב בריאותי וגופני קשה, בעיות רגשיות והתנהגותיות חמורות הבאות לידי ביטוי בהתקפי זעם, אלימות כלפי עצמם, ילדים אחרים והצוות, דיכאון והימנעות מקשר עם מבוגרים.
כל הילדים השוהים בבית שבתי לוי נמצאים בו תחת צו בית משפט.
בשנים האחרונות פרופיל הילדים הנקלטים מורכב ביותר. ילדים שנפגעו מינית בתוך משפחתם ופוגעים מינית באחרים, ילדים המטופלים בתרופות פסיכיאטריות, ילדים עם ליקויים אורגניים מורכבים בשילוב עם חסך רגשי ראשוני ועמוק.
נוכחותם של הורי הילדים במסגרת היא תכופה ואינטנסיבית. טיפול ישיר ואינטנסיבי בהורים (הדרכת הורים, טיפול דיאדי), מגדיל את הסיכוי לשיקום ואיחוד המשפחה מחדש.
המשפחות
ניתן לראות שני טיפוסי משפחות אשר ילדיהם מטופלים במרכז החירום.
האחד- משפחות צעירות, חלקן של עולים שזהו המשבר המשפחתי הראשון שלהם, לעיתים סמוך לעלייתם לארץ. לעיתים, הן אף אינן מוכרות לשירותי הרווחה.
השני- משפחות המוכרות לשירותי הרווחה, הסובלות מבעיות תפקוד קשות ונרחבות ואשר היו במסגרות טיפוליות מגוונות בקהילה.
גם כאשר מסתמנת תמונה שלא תאפשר את חזרת הילדים לבית הוריהם, ממשיכים ההורים להיות חלק מחיי הילדים בזמן שהותם במסגרת על מנת למנוע ניתוק, ולנסות לבנות חוויות קשר חיוביות, וכן לעזור למשפחת להסתגל לרעיון של המשך חיי הילדים מחוץ לבית תוך גיוסם לצורך העברת מסרים תומכים לילדים.
במרכז החרום פועלת מסגרת חינוכית רב גילאים המנוהלת ע"י גננת ומורה מוסמכת לחינוך מיוחד. מעבר להיותה מסגרת חשובה לאבחון מצבם של הילדים, נבנית עבור כל ילד תוכנית לימוד אישית בהתאם לגילו, מצבו ההתפתחותי ויכולותיו.
הצוות
צוות המרכז מורכב מקבוצת מטפלים, רובם סטודנטים למקצועות הטיפול המטפלים בילדים באופן ישיר, ויוצרים עימם קשרים עמוקים ומשמעותיים.
הצוות הפסיכוסציאלי מורכב מעובדים סוציאליים ותיקים ומנוסים בתחום הטיפול בגיל הרך ופסיכולוגית קלינית.
סטודנטים מאוניברסיטת חיפה (מתוכנית ההסבה לקראת תואר שני בע"ס) מקבלים את הכשרתם המעשית במסגרת המרכז.
מערך ההדרכה במרכז כולל הדרכה אישית וקבוצתית קבועה ואינטנסיבית על מנת לאפשר לצוות להתמודד עם המורכבויות הטמונות במפגש עם הילדים, למנוע שחיקה ולהעניק לילדים את הטיפול הטוב ביותר ככל האפשר.
משך השהות והעבודה עם הקהילה
הוצאתם של ילדים בגיל הרך מביתם וניתוקם מהוריהם נחשבים לגורמי טראומה רבי עוצמה. זו עלולה לגרום לקשיים חמורים בדפוסי ההתקשרות, בהתפתחות יחסיי אובייקט ובהתפתחות האישית כולה. לכן, לאינטנסיביות האבחון והטיפול וכן לקיצור תהליך קבלת ההחלטות והשמה מתאימה, יש חשיבות ראשונה במעלה.
לאור חשיבה זאת, מושקעת עבודה רבה ביותר בקשר עם גורמי הטיפול בקהילה, המכוונת לגיוס כל הכוחות הקיימים לבדיקת אפשרויות ההמשך ו"לתפירה של חליפה טיפולית" אישית ומיוחדת לכל ילד. לעיתים, שהות הילדים מתמשכת לתקופה ארוכה יחסית (חצי שנה ומעלה) בעיקר עקב העיכוב בתהליך ההשמה על פי התוכנית הטיפולית שהותאמה לילד.
כל הילדים במרכז החירום מקבלים סל שירותים הכולל:
– מערך אבחונים פסיכולוגיים, חינוכיים, תפקודיים ובריאותיים.
– בדיקת התפתחות במכון להתפתחות הילד ויישום המלצותיה.
– הערכה וטיפול על ידי קלינאית תקשורת וריפוי בעיסוק על פי הצורך.
– שילוב במערכת חינוך תואמת גיל.
– מעקב רפואי וטיפול בהתאם לצורך.
– טיפול רגשי לילדים מגיל 3 בהתאם לתוכנית אישית.
– חונכות אישית על פי הצורך.
– פעילויות העשרה ושעות פנאי (חוגים).
– תוכנית ביקורי משפחה בפיקוח ובליווי צמוד על ידי עובדים סוציאליים.
– התאמת תוכנית טיפולית להורים וילדיהם בשיתוף עם שירותי הרווחה.
– ליווי לקראת יציאה להמשך השמה.
תוכנית הטיפול שמה דגש על:
* אבחון מקיף מעמיק של הילד ומשפחתו עד למתן המלצה לשירותי הרווחה.
* מאמץ לקצר את זמן שהות הילדים במסגרת המוסדית עד כמה שניתן.
* השמה משפחתית ארוכת טווח עם עדיפות בראש ובראשונה לבדיקת אפשרות של חזרת הילד לבית הוריו או משפחתו המורחבת. רק במידה והדבר לא יוצא לפועל, תיבדק אפשרות למשפחה חלופית.
מעקב ומחקר
בשיתוף פעולה עם אוניברסיטת חיפה (ובאישור משרד הרווחה) החל מחקר אשר יעקוב אחר הילדים הגדולים הנקלטים בבית שבתי לוי בשתי נקודות זמן במהלך שהותם במסגרת וחצי שנה לאחר עזיבתם.